BAGJUL
(PAPUA NY GUINEA - Kimel Plantation)

Hov. Så var der lige en pose mere! Det er simpelthen en bonus-pose der har sneget sig ned i julekalenderen.

 

Det håber vi er ok. Ellers må du pakke den ind som raflegave til de kommende dages rundtur til familie-juledage, virtueller eller in real life med god afstand.

Men faktisk tænker vi, at den er til dig! Juleaften er kommet og gået, men der er stadig brug for godt med god kaffe. 

 

Så her er en ekstra pose. Nyd den og nyd et par fridage inden hverdagen vender tilbage, og de første raketter overtager lydscenen fra Søren Banjomus og ham der Einar.

 

"Bagjul" kaffen er den frugtede Kimel Plantation på Papua Ny Guinea (PNG). Dem der har haft julekalender fra os før vil vide, at vi godt kan lide at have en smagsprøve med fra PNG. Og nu nåede vi det igen i år. Lige på falderebet.

 

Enjoy og, fortsat god juletid. Vi håber vi ses til næste år. Mangler du kaffe til nytår, så skynd dig forbi risteriet.dk og fyld kaffeskabet op.

 

Bruger du rabatkoden NEWYEAR er der 20% på alle kaffer fra vores nyristede sortiment. Rabatkoden gælder fra 19 december til 2. januar.

 

 

23. december - Miscela D'ORO

 

Glædelig jul! Og tak for at du har smagt dig igennem julekalenderen. Det er vi glade for og håber det  har været en god oplevelse.

 

Nu er det blevet lillejuleaften, og forhåbentlig er det blevet tid til hygge ude i de små hjem. Kaffen som vi har valgt der skal brygges, er den enormt alsidige D'oro. Eller, som den hedder, Miscela D'oro.

 

Miscela betyder kaffeblanding. Og i D'oro består den af to bønner efter en opskrift vi har haft i sortiment lige så længe vi kan huske tilbage. D'oro betyder guld eller gylden. Det er et navn vi valgte fordi den sammensættes af nogle af de dyreste bønner vi har.

 

Der er også noget skinnende over denne sidste kalenderkaffe. Vi har ment i mange år, at det er en blanding, der vil oplyse og oplive dig i alle bryggeformer. Ristningen er mellemlys, og på den måde jo en ret moderne espresso, men på samme tid helt utrolig oplagt som stempelkande og diverse pour-over. Og så kan den blive helt intens i en aeropress.

 

Og vi skal nok få lavet en video eller lignende opslag hvor vi brygger D'oro. For vi ELSKER at brygge D'oro. Men vi har lige et hængeparti vi gerne vil se at få krydset af listen. Og tiden er efterhånden knap .. 

 

For et par dage siden lovede vi at Bertil ville vise lidt mælke-steam-tips og I dag fangede vi ham så det den fine Synchronika maskine på demo-bordet i Rødovre. Det er jo lidt en kunst at steam mælk. Og begrebet Latte Art er jo noget mange hjemmebaristiaer ønsker at mestre. 

 

Men det er svært - og før man kan tegne noget som helst skal teknikken bag at lave en god micro skum være på plads. 

 

Enten tager du et sommerjob i en cafe og banker mange hundrede kopper afsted. Så får det de lært helt naturligvis ved øvelse, øvelse, øvelse. Eller også finder du en måde derhjemme at træne. For at lave to-tre kopper om dagen til alm nydelse er ikke nok. Der skal steames meget for at få den rigtige fornemmelse.

 

Heldigvis er der et lille hack. Eller som Bertil siger - life hack. Den slags der hjælper lidt med de store ting. Og når vi snakker at steame mælk .. så betyder det ikke nødvendigvis at du skal tømme fakta for alle deres kartoner. Du kan faktisk sagtens klare dig helt uden mælk. Meget langt at vejen i hvert fald. 

 

Se med herunder. Du skal bruge din maskine og god steam power fra den. Så skal du bruge din mælkekande, vand og .. opvaskemiddel. Det er simpelthen bare det. Så kan du træne løs. Det er ikke bedre end at gøre det med mælk, men det er tæt på at være lige så godt. Det er langt biligere og så er det crazy praktisk! 

 

Fik vi sagt se med? Video kommer her - det er endnu en one-take med plads til både skæv lyssætning, lidt mumleri, fejl og helt igennem ufiltreret produktion. Håber det kan bruges aligevel.

 

Og vi sætter som sagt fokus på selve D'oro kaffen senere i dag eller i morgen. Stay tuned. 
 

 

21. dec Guatemala DARK (Monte Cristo)

Efter mange år med den lyse City ristning af Guatemala har vi fra december skruet den to profiler op. Så de bønner du har i posen med 21 december findes fast i vores sortiment som Guatemala Monte Cristo. Ristet til Full City.

 

Det var en fremragende kaffe før. Lys, citrus og forsigtige karamelsødme i en lille tone med nød.

 

Det er stadig en fremragende kaffe. Nu bare mørk og med denne fantastisk glød som en Full City ristning åbner og lokker med. 

 

Om det er den grå vintertid der gør kunderne søger mod en glød i mørket - ved vi ikke - men efter ændringen har Guatemala Monte Cristo fået et lille boost på webshoppen. 

 

Det er også en vildt god kaffe - og alsidig.

 

Vi brygger den i produktionen både som espresso og fra den fuldautomatiske - samt en del fra den hårdarbejdende moccamaster kande i køkkenet. 

 

Hvad end du brygger derhjemme bør du forhåbentlig kunne få samme oplevelse af en kaffe der kan det meste. Så den er nem og hvem kan ikke bruge det lige her med under en håndfuld dage til jul. 

 

Vi har her til højre tre simple opskrifter - og herunder endnu en.

 

Alle fire til en brygning med en halv pose eller derunder. Hvorfor kun en halv pose? - Så du har til i morgen også.

 

Nogle er gentagelser af opskrifter fra tidligere i kalenderen. Men så skal du ikke til at lede efter dem.
 

 

CLEVER DRIPPER. Kværn 20 gram kaffe i mellemgrov formaling og kom i filter. Brug 300 gram vand der er 92-96 grader varmt når det hældes forsigtigt over kaffen. Sæt nu låget på og lad din kaffe brygge/trække inde i Clever Coffee tragten.

 

Efter ca 1 minut kan du løfte låg og røre forsigtigt rundt. Der vil være en lille kaffeskorpe på toppen. “Bryd” den og vend kaffen rundt så den iltes lidt. Låg på igen og lad kaffen stå yderligere 2 minutter. Så er kaffen færdig og du sætter din Clever Dripper ovenpå dit krus eller kande.

 

Dette er forkortet version at vores guide du kan finde i fuld længde her:

 

https://risterietnews.dk/2017/10/10/risteriets-guide-til-clever-coffee-dripper/
 

 

AEROPRESS. Bryg med varmt men ikke kogende vand. Brug 16 gram mellemgrov kaffe.

 

Sæt papirfilter i og saml Aeropress uden stempel. Sæt Aeropress på beholder (koppen) og tilsæt kaffe. Hæld 230 ml vand over kaffen og sæt stemplet fast. Vent 2 minutter. Tryk stemplet ned. Fjern Aeropress fra beholderen. Kaffen er klar.

 

Dette er forkortet version at vores guide du kan finde i fuld længde her: 


https://risterietnews.dk/2017/09/15/risteriets-guide-til-aeropress/
 

 

 

ESPRESSO. Classic 1:2 ratio.

 

I helt alm dobbelt filterkurv kan du brygge med 18 gram espresso, fint og jævnt formalet, et tryk på 12-15 kilo og gennemløb der på ca 24-26 sekunder giver 36 ml espresso.  

 

Dette er forkortet version at vores guide du kan finde i fuld længde her: 


https://risterietnews.dk/2017/10/13/basic-hjemmebarista-bullits/
 

 

 

STEMPELKANDE.

 

Anders har været god at lave en video mere og denne gang har han kastet sig over den klassiske stempelkande. Vi har lagt video op på vores youtube kanal. Se den der. Du kan bare klikke på logoet her til højre >

 

Nu er Anders ikke på den måde så klassisk så når der brygges kaffe hos ham får den altid lige lidt et twist. Ikke for at gøre det for fancy for nogen men for at få fokus på at der er mange muligheder. Det gælder så også stempelkanden. 

 

Opskriften er 18 gram Guatemala. "Groft" formalet (men ikke for groft), 300 ml vand. 4 + 5 minutters ventetid. 

 

Se .. du har opdaget et twist tænker vi. Hvordan pokker det kan lade sig gøre at der er en trækketid på op til 9 minutter .. de må du ind i videoen efter. Men det er noget med nogle skeer og noget skum. Yes yes yes .. den skøre stempelkande brygning. Ellers som Anders siger, den nørdede. 

 

Men mulig for alle!

 

 

 

19. dec Indien SUNHERI PLANTATION AA

 

Vi laver lidt hjemmecupping på den tidligere SÆSONKAFFE i Risteriet. 

 

 

Sunheri har vi en særlig fidus til som filterkaffe. Her har vi fundet en meget fin bryggemetode til at få præsenteret en ret særlig kaffe destination. Tydelige træk tilbage i historien (Sunheri dyrkes i Indisks kaffes hjerte) samt moderne produktion og smagsudtryk anno 2020. Det er lidt funky at lave espresso på den - men selvfølgelig spændende. Stempelkanden kunne også testes. 

 

Men vi vælger ikke en klassisk bryggemetode på den måde. Vi laver en lille demo af hvordan du derhjemme kan lave en cupping. Kaffe cupping er den pro måde at smage på kaffe - både før køb, kalibrering undervejs og alm afstemning. 

 

Anders har taget teten derhjemme og se med her hvor han tager os med på en kaffe-cupping derhjemme. Det er ret ligetil - alle kan være med!

 

  

Nu må du se hvad du synes. Ved cupping bruger du kun 12 gram og der er stadig minimum 32 tilbage at brygge videre på. Vi laver nok noget i morgen og deler med jer. 

 

Indien Sunheri kan være en delig mellemlys og flot balanceret når de brygges rigtigt. Rig på spændende smagsnoter som chokolade, grøn peber og en fornemmelse af cashewnødder.

 

17. dec JULEKAFFEN

 

Årets gang i Risteriet har nogle traditioner. For bare at nævne et par stykker, så er der Kaffens Dag d. 1 oktober og påskekaffe til påske. Der er også den her julekalender du er godt i gang med.

 

En tradition i traditionen er at vi i julekalenderen har årets julekaffe med. Og netop julekaffen er jo også en tradition. 

Så - traditioner er der masser af. 

 

Julekaffen er forskellig hver år. Der har været skiftende bønner eller blends - men ens for dem de seneste år har været at Julekaffen er økologisk. Det er årets julekaffe også. En blend fra Honduras og Guatemala.

 

Vi ville have elsket at finde på noget smart med de to kaffers navne og koble på noget med klar jule association. Men de hedder hhv Honduras Los Lesquines og Guatemala Huehuetenango, og den opgave blev alligevel lidt svært for vores ellers kreative team.

 

Engang så vi en julekaffe der bare hed "Ugly Sweater" på en webshop sted sted. Ikke at vi smagte kaffen og kan sige om den var god, men navnet var ret fedt. Hvert år når vi nærmer os .. tænker vi om det er nu vi skal kopiere og kalde vores julekaffe for Ugly Sweater.

 

Men vi ender med at kalde den Julekaffen. Mere modige er vi heller ikke. Og egentlig er 'julekaffe' jo også ret passende. Easy peasy and to the point. En kaffe til julen. 

 

Julekaffen er ristet i Full City, er fyldig og sødlig. Lidt friskhed i den vigtige smagsopbygning i munden og så ellers godt med bund, der breder en dejlig tung chokolade tonet oplevelse, som holder saft og kraft i eftersmagen i lang tid. Også selvom du propper et par havregrynskugler indenbords bagefter.  

 

Dagens video tip .. er ikke et vi selv har lavet. Vi må bare indrømme: vi nåede det simpelthen ikke i juleræset samt tilpasning og ændringer som de nye restriktioner kræver. Det var planen at stille Bertil op ved siden af en ECM maskine og give en kort demo til at steame mælk og forsøge sig med Latte Art.

 

Det skal vi nok nå en anden dag. Der er jo minimum (..) tre poser endnu i kalenderen.

 

Heldigvis er nettet fyldt med videoer af Latte Art og åbner man først op for den vi har valgt at vise - så vælter der med sikkerhed flere anbefalinger frem. De der cookies går jo også godt med kaffe .. hehe. 

 

Nedenstående video viser hvordan man kan lave en snemand i kaffen. Det kræver styr på mælken og lidt skills med hælde-teknik. Men man kan også komme langt med at steame mælken og bruge en ske for at hælde over i kop.

 

Men se med og bliv inspireret til hvad du kan byde gæster på i julen. Det kan godt være du ikke kan få så mange gæster - men dem der kommer kan du så forkæle ekstra meget. Som f.eks med en snemand i koppen. 

 

 

15. dec - Miscela ORGANICA

I en lille pause på en lidt våd tirsdag vender vi tilbage til at brygge aeropress. 

Men allerede imens Anders ruller det mobilekaffebryggerbord ud .. melder flere oplagte spørgsmål sig. Det er klart!

 

1. Hvor er det relevant at det er lidt vådt?

Det er det måske heller ikke. Altså hvis ikke lige det var fordi Anders lokkes udenfor, for at lave dagens forslag til bryggemetode

 

2. Har I ikke lige lavet Aeropress den anden dag?

Korrekt, det gjorde vi. Bertil bryggede en dejlig kop Colombia House Blend for 12 dage siden. Men som vi også var indepå der (se en del scrolls herunder) så kan Aeropress brygges på mange måder. Bertil bryggede inverted method - også kendt som Upside Down og med kendetegnet at tallene på Aeropress cylinderen står på hovedet det meste af tiden. Anders - den stakkel ude i kulde og regn - brygger på den originale metode. Så same-same men different. Derfor vender vi tilbage til den!

 

3. Hvem fik den ide at gå udenfor?

Ideen var simpelthen et resultat af marketingsafdelingens ugelange ø-lejr hvor temaet var at slå flere fluer med et smæk. Fanger man først folks opmærksomhed - skulle man være så heldig - så må man ikke spilde muligheden eller tiden. Og i dag var oplagt at lave kombi mellem dagens kaffe (Organica) og et af vores salgssteder (Unomaten)

 

4. Er Organica ikke en espresso blend?

Ja og nej. Det er en blend - korrekt. Og de fleste kunder bruger den som espresso - også korrekt. Men med brygning af Organica på Aeropress understreger vi også årets helt store tema med julekalenderen. Og et stort tema i kaffe igennem de seneste par år. Nemlig det at alle kaffer kan bruges til alle bryggemetoder. Organica kan bruges til espresso såvel som aeropress. Også Clever Dripper og stempelkanden. Kolbekaffen og V60 pour-over. Osv. Everything goes. 

 

Og helt apropos. Lad os gå tilbage til dagens brygning inden Anders får for meget kulde og ikke kan styre de magiske kaffefingre forenden af de smarte - og praktiske - handsker. Take it away Anders ..

 

 

Mere om Organica

 

I vores standard sortiment har vi to økologiske blends. Den ene mørk og den anden mellemlys. Det er den mellemlyse vi i dag har i posen - 15. december. Miscela Organica som den ofte hedder. Eller hvis man finder et levn fra gamle kaffetermer, jf et af temaerne der snakkes om på video og i den indledende tekst, Espresso Organica.


Reglerne, hvis man kan tale om sådan, om hvilke bryggemetoder man kan bruge til hvilke kaffer er… -ja, ret udviskede. Outdated, kan man også sige. Julekalenderen her er et tydeligt eksempel på netop dette: One bag to brew on all. Og Organica kan vitterligt nydes på alle bryggemetoder.

 

Måske du laver en Aeropress som vi har gjort, måske du nyder den som espresso. Vi har gjort det første i dag men vi har jo en halv pose endnu og hvem ved om vi går old-school og laver netop espresso i morgen. Det tænker vi lige over. 

 

Stay tuned :)

 

13. dec - Den Dominikanske Republik BARAHONÁ

I en tid hvor det er begrænset med afstikkere til tropiske strande, stråhatte og badebroer i bambus - vil en kop Barahoná give dig en sensorisk rejse. 

Det er bestemt forsøget værd og vi har lagt os i selen for at give den godt med varme til bønnerne. 

 

Det er måske ikke 100% det samme, som at få serveret en espresso i baren på Oasi Encantada Beach Resort, men det er godt for en lille jetlag-fri-zen-stund med lukkede øjne og dagdrømmeri. 

 

Måske undervejs den lille pause - i samspil med kaffens naturlige krudt - du vil få opladt ny energi til en adventssøndag her midt i en travlt juletid.

 

Vi har ristet Barahoná i en Full City+ og søreme om ikke så vi få rundet ugens rundtur i risteprofilerne af med fire på stribe. City mandag, City+ onsdag, Full City fredag og så i dag - Full City+. 

 

Den ekstra varme vi har givet bønnerne gver lidt kant. Det kan være meget mørk kakao og lidt røg der dukker op på ganen. En meget mørk tone vil i hvert fald fylde ud og gøre eftersmagen potent. På samme måde som en lys Mount Kenya er for syrligt til nogle - vil en mørk Barahoná være for mørk for andre.  

 

Vi vælger at brygge helt alm. filterkaffe på dagens pose. Og som de fleste andre dage deler vi posen i to og laver en stor kop. Med en opskrift på ratio 1:17 er det en ok stærk kande vi brygger. Vores 22 gram lader vi 374 ml vand løbe ned over og står tilbage med ca 340 ml. Det er til en kæmpe kop, to alm kopper eller måske fire små Royal Copenhagen Mokkakopper - hvis man lige er hjemme hos bedste og kan hive et stel frem fra kommoden. 

 

Det er jo som vi siger - one bag to brew on all. Der kan tilføjes in all

 

Apropos den fleksible tråd i kalenderen: naturligvis er det en kaffe der kan laves på filter såvel som andre metoder.

 

Det er også en kaffe - fordi den nu er ret mørk - der sagtens kan tåle et matchup med lidt mælk.

Hvis du har muligheden - så varm lidt mælk op. Ikke voldsomt - men 50 til 60 grader. Ikke mere i hvert fald.  

 

På Den Dominikanske Republik er en populær drik en kop med netop en mørkristet kaffe brygget kraftigt og så mikset op med 2/3 kaffe og 1/3 mælk. Sidst på dagen kan der sagtens komme rom i. Har de muligheden for at lave espresso bliver det ofte ekstra festligt med tilsætning af  f.eks kanel, nellike og muskatnød. Derudover sukker "efter smag" .. og dominikanere kan lide det sødt!

 

Krydderierne tilsættes i øvrigt den formalede kaffe inden brygning - dette giver en lidt stærkere smag. Så strong and sweet. Det er den dominikanske måde. 

 

Bønnerne til Barahoná er dyrket højt og i det unikke caribiske klima. Sol, varme og fugtighed. Det er tæt på det perfekte for kaffedyrkning.  

 

Den Dominikanske Republik er ikke normal del af sortiment men vi købte nogle ekstra sække hjem til Kaffens Dag (1. oktober) og gemte lidt julekalenderen.

 

Rigtig god fornøjelse. Du kan prøve vores filterbrygning eller du kan lege med espresso. En ren Barahoná espresso er fantastisk base til en cappuccino eller cortado.

 

Og hvorfor så ikke gå all-in? Stik ned til bageren eller købmanden efter sødmælk. Det er jo søndag.  

Det kan være vi lige tester det mandag. Men for i dag er det moccakanden der luftes. Se med herunder i mini-video.
 

 

 

   Vi tilføjer lige en brygning mere. Det er nemlig sådan at vi brygger en dobbel-espresso på den anden halvdel af posen. Det gør vi sammen med Peter der kigger forbi. Altid hyggeligt og så får vi også lige ønsket ham en god dag. For det er mandag d. 14 december og det er en lidt særlig dag .. se med

 

 

 

11. dec - Costa Rica TARRAZU

 

Vi skal have skudt gang i weekenden og vi har igen sat nålen ned i en single origin bønne. Kaffen vi i dag vil brygge på er en Clever Coffee Dripper - og vi har hurtigt skudt en one-take-video. Se den lidt herunder. 

 

Lille land i Mellemamerika med stor kaffe

Først skal vi fortælle kort om Costa Rica. Det er ellers ikke den nemmeste opgave. For der er meget at sige. Både med generelle kaffe-briller og ikke mindst bare i vores egen lille Risteriet-boble. For vi har så godt som altid .. haft Costa Rica i sortiment. Det er for alvor en favourit. 

 

Værd at få med i kort intro er alsidigheden i den kvalitet vi køber hjem. Efter i flere år at have ristet den i den mellemmørke (Full City) profil fast - men også tilbudt den som lys (City) i webshoppens Limited Edition Roasts - har vi netop i december ændret risteprofil igen. 

 

Vi har simpelthen taget den mellemmørke og en mellemlyse rist væk - og erstattet med en mellemrist. Så altså hvis du klikker ind på Costa Rica Tarrazu i dag vil vi kun udbyde den ristet i City +. Der var overvejelser om at kalde den Tarrazu Bullseye .. 

 

Risteprofilparade

Men tilbage til dagens pose. De 44 gram Costa Rica Tarrazu du har fisket frem fra juleposen 11. december. Disse bønner er ristet ultimo november og derved stadig den mellemmørke ristning. På den måde går vi fint trip-trap-trasko med den lyse Kenya mandag, den mellemlyse Break Beans onsdag og så mellemmørkt i dag fredag. 

 

Kommer der så en mørk kaffe søndag har vi simpelthen lavet en lille gennemgang at vores fire faste risteprofiler på en uge. Om vi har været så smarte må vi vente et par dage med at se. Nu og her er det Costa Rica vi stiller skarpt på og har i fokus. Vi forsøger i hvert fald. Både her og på filmen vi har lagt op med brygning på Clever Coffee Dripper. 
 
One bag to brew on all

Om du brygger Clever Coffee Dripper, stempelkande eller espresso - vil Costa Rica altid være god. I hvert fald hvis du får fat i en relativ nyristet udgave i Specialty Coffee kvalitet. Som den pose du har fundet frem i dag. 

 

Fremragende fyldig og mørktonet kaffe. Søde bær, kraftig chokolade og fin fin fin balance. Her er en eftersmag, der simpelthen er lige så god, som den er lang.

 

Nok skriveri. Vi må hellere få smidt video på og derefter må du selv igang med brygningen. 
God weekend. 
 

 

Ps. I video bliver der henvist til en meget populær video om Clever Coffee Dripper. Den blev lagt op torsdag for en uge siden af den yderst kaffekyndige James Hoffmann. Se den her: The Ultimate Clever Dripper Guide

 

9. dec Waqas BREAK BEANS VOL. I

Hvor skal vi næsten starte? Vi vil jo gerne beskrive hvor glade vi er for vores samarbejdet igennem 2020 med Waqas. Men vi fattes jo næsten ord. For det har været godt. Rigtigt godt!

Vi kan jo prøve at skrive os varme. Så kommer det nok. For vi plejer vi jo ikke at være generete for at få kastet lidt tekst afsted. 

 

I 2020 er et år hvor vi har været omkring mange sjove små projekter sammen. Fra Unomat "Brown Panter" filmen til Ramadankalenderen og nu julekalender-cameo. 

 

Netop i julekalenderen er vi kommet til posen for den 9. december og her dukker Waqas op med det som blev vores helt store samarbejde i år: Break Beans. 

 

Hvor vi kan føle vi mangler ord går det nemmere for Waqas. Men han lever jo faktisk også af det kan man sige. Det med ord. Waqas får derfor lov at lave præsentationen af Break Beans (Vol. I).

 

Den kommer her. 

     "If Lo-Fi music was a cup of Coffee, how would it taste? It would taste just like Waqas X Risteriets new collaboration called Break Beans! So if you love dusty hip hop beats and jazzy samples, you’re going to love these beans."

 

Han har ret, den gode Waqas. Det er smagen af Lo-Fi musik der er i pose nr 9. Break Beans er en blend bygget af bønner fra Brasilien, Costa Rica og vores ven fra forrige kalenderkaffe; Kenya.

 

Det er en fantastisk trio, og i en mellemlys ristning får man både et lettere floralt og blødt udtryk i fint sammenspil. En kaffeoplevelse der udvikler fylde og toner, der både kan opleves søde og røgede.

 

Hvad laver vi så denne gang forslag til en brygning af bønnerne du sidder med? Vi har været igennem espresso, aeropress, stempelkande, pour-over og .. nu skal vi have noget Flair. 

 

 

Flair er en (meget) manuel espressobrygger. Det er ikke den mest kendte metode, men for dem der har en bliver det en særlig passion.

 

Heldigvis kender vi en meget særlig ven af Risteriet der har netop både en Flair og passionen for at brygge espresso. Han har også flair (..) for at sammensætte video og mon ikke bare vi skal overlade det til ham. Tryk bare play herunder. Så skal du se en lille lækker Flair brygning af pose nr 9: Break Beans Vol. I. 

 

 

Hvor hyggeligT! Tak til Waqas. Det så helt fantastisk dejligt ud. 

 

For dem der ikke har fulgt med i de tidligere projekter vi har lavet så er her en præsentation af Break-Beans-bagmanden 

Waqas

 

.. som egentlig hedder Waqas Ali Qadri, er en dansk sanger, rapper, sangskriver og foredragsholder med pakistanske rødder. Han blev først kendt som medlem af hip hop-gruppen Outlandish, men er i dag også kendt for sine soloprojekter.

 

Og efter vi gik i luften med Break Beans samarbejdet her i år, er han nu også kendt for kaffe. God kaffe!

 

 

Smag med i dag - Break Beans kan brygges på alle tænkelige metoder. Det er jo ikke alle der har en Flair brygger stående. Men det kan jo godt være nogle har smidt den øverst på ønskelisten efter i dag. 

 

Vil du vide mere om Flair og hvad den kan - og ikke kan - så se med her hvor den pt meget brugte coffee-go-to-guru James Hoffmann har lavet en god gennemgang

 

 

7. dec Kenya MOUNT KENYA AA

Vi er i julemånedens anden uge, og vi er inviteret med hjem i Anders' vindueskarm. Her tager han os med på en lille rejse til Afrika og en lidt anderledes oplevelse - end de forrige tre poser. 

 

På poserne har vi skrevet at det er tid til en lille test. "Ikke for at ekskludere nogen men for at få introduceret noget".

 

Det gælder bestemt endnu. Se video hvor Anders brygger en dejlig frisk og floral kop på V60/Pour-over. Bønnerne i posen her d. 7. december er nemlig fra Kenya, de er AA klassificerede og de er lyse. Relativt lyse i hvert fald. 

 

Som Anders fortæller har vi ristet dem med henblik på at lave en lille introduktion til de lyse kaffer. At springe fra en Full City Honduras lørdag til en City Kenya mandag ville være lidt voldsomt.

 

Men bønnerne har en relativ høj syrlighed... det vil man forhåbentlig kunne smage. Hvordan det vil blive taget imod i de hjem, hvor det mere er de mørkere, fyldigere kaffer der drikkes - det er selvfølgelig spændende. 

 

For den der lyse - friske og syrlige - smag er bestemt en speciel oplevelse, man ikke skal snyde sig selv for. De helt lyse ristninger af Kenya er kendt for at give et citrus-sus og det er også sjovt. Det skal så være i risteprofilen der hedder Silver City. Det er lysere end  vi gør os i normalt. Og heller ikke noget vi kommer ned i med årets julekalender. 

 

Men her er en lille fornemmelse. Med denne lyse til mellemlyse profil er der kommet lidt rundere bund i koppen. I brygningen vi har lavet til jer er ratio dog tilsvarende gavmild så det bliver en kop der mere bør nydes for- og eftermiddag end efter aftensmad. Man skal i hvert fald helst have nogenlunde klar palet. 

 

Bryg en kop og se hvad du synes. Laver du espresso på den er det nok en af årets mest funky julekalender-shots. Det kan være du vil have fundet din nye favorit. Eller det kan være du ved at du nok bare skal holde dig til Uno :)

 

For sådan er det jo heldigvis. Det er super forskellige. Nogle vil ikke forbinde en lys Kenya AA med 'rigtig' kaffe, og andre vil mene det er det mest rigtige kaffe. Så det kan blive interessant. 

 

Kenya AA bønner beundres bl.a. for deres intense blomstersmag, men også den unikke aroma der altid, for bare lidt trænede kaffefolk, kan afsløre, hvor i verden vi er henne.
 

5. dec Honduras FINCA LESQUINES (Ø)

Efter to blends er vi klar til at brygge på en single origin. Vi starter med den nye Finca Los Lesquines, en dejlig sødlig og relativ mellemfyldig kaffe vi for nylig hentede hjem fra Honduras.

 

Risteprofilen her er Full City, og det giver en dejligt balanceret kop med mørk glød, fristende sød karamel med noter af tropisk frugt, banan og honning. Det er ikke en stærk kaffe trods den relativt mørke risteprofil. En god kaffe til weekendens forskellige gøremål.

 

Kaffer som denne har været med til at forme og forfremme konceptet om, at en pose kaffe kan bruges på alle bryggemetoder. Den er elegant som espresso, suveræn som stempelkande og for den sags skyld lige så interessant for alle bryggemetoder derimellem.

 

Netop stempelkanden griber vi fat i og bruger til at brygge dagens pose. Okay .. reelt set er det der sker at vi flytter en del andre gadgets og griber ind bagerst i kaffeskabet. Her står stempelkanden. Lidt støvet. 

 

Det er som om det er gået lidt af mode med stempelkanden. Ikke fordi den ikke virker lige så godt som den altid har gjort - for det gør den. Men mere fordi filterkaffe fik revival og ikke bare en filter-metode men mange varianter (pour-over v60, Clever Dripper, etc). På samme tid er Aeropress kommet for at blive og nye måder dukker stadig op. Og så kom stempelkanden bare lidt hen i hjørnet - eller bagerst i skabet - at stå. 

 

Men det er jo sådan at - 'Nobody puts stempelkande in the corner'. Heller ikke stempel-baby. Og nu er den fundet frem, støvet af og klar. Her er dagens forslag til et dejligt krus lørdags-Honduras. 

 

 

15 gram kaffe (selvom vi skriver 44 gram på posen har du ret sikkert 45 gram og derved kan denne brygning gentages tre gange før posen er brugt) og 244 ml vand.

 

Kaffen skal være relativ groft formalet og vandet (gerne blødt) skal være 93-95 grader. Trækketiden er 4 minutter.

 

Reslutatet vil være 220 gram fremragende kaffe lige ned i din favouritkop. Eller du kan dele i to mindre kopper. Det er også hyggeligt. 

 

Her følger en visuel gennemgang

 

 

Vi gør klar.

 

Det er første weekend i julemåneden og det roder allerede med adventspakker, nissehuer og den der allestedsværende sizzle-pak fyld.

 

Men vi er klar. Det er det vigtigste.

 

Honduras. Økologisk bestseller vi rister i en Full City - den mellemmørke profil. 

 

Stempelkande. Bodum. 3 kops. Klassikeren fra 70erne der stadig holder i dag.

 

Vi skal bruge 15 gam fra posen. Heldigvis havde vi en Hario kaffevægt klar.  

 

 

Formalingen fixer vi med vores no-frills Wilfa kaffekværn. Den har endda en indstilling for French Press (stempelkande) så easy.peasy. 

 

 

Vi har kogt vand op til 93 grader og hælder forsigtigt over den formalede kaffe der er lagt i stempelkanden. Husk at nullestille vægt først.

 

 

I fine cirkler for at mætte kaffen og op til 244 ml. Det er 3/4 af kanden og der blir ikke problemer med at få plads til stemplet. 

 

 

Ahh.. så er vi i mål. Frem med dit favoiritkrus og hæld op. Ikke nødvendigvis tømme kande helt. Så får du rest  grums med. 

 

Som det vil blive gentaget igennem decembers julekalender-brygning er det her bare et forslag. Honduras er jo - som nævnt indledningsvis - meget alsidig. Brug den bryggemetode du har derhjemme. Opskriften herover er ret familievenlig. Kan sagtens laves mere koncentreret. Man kan brygge med halvdelen (22 gram) og max kapacitet vand (ca 285 ml. Efter trækketid kan kaffen enten nydes så krafigt opblandet med varmet mælk til en Café au lait. Så kan man måske få kombineret drømmen om en rejse til Honduras med en lille layover i Paris. 

 

God weekend. 

 

3. dec Colombia HOUSE BLEND

Håber alle fik brygget en kop kande kaffe - eller flere små kopper - både i går og forgårs. Vi startede med Uno Blonde - en blend bestående af fire forskellige bønner. I dag og i morgen skal vi smage på en enkeltbønne - der dog også er en blend! 

 

Det skal vi da turen går til Colombia. Her har vi lavet en House Blend med to ristninger af vores faste og meget populære Colombia Supremo, hvilket også er forklaringen på at det både er en enkeltbønne og en blend på samme tid. Det er jo ikke (helt) nisserdril når vi skriver det. 

 

Med Uno Blonde bryggede vi espresso. I dag laver vi Aeropress. En utrolig brugt bryggemetode og en gadget der er lige så alsidig i sine mange forskellige måder at brygge på - som den er simpel at bruge.

 

Vi har lavet en video hvor Bertil brygger to kopper ved brug af halvdelen af 3. december-posen. Se den ved at klikke lige her!

Eller læs mere herunder. Der kommer lidt alternative opskrifter .. 

  

 

Hvis du så video - så du at der var flere fine kaffeprodukter i brug. Mangler du en julegave - eller noget til ønskelisten - så kan det jo være du blev inspireret. Udover en Aeropress har Betil også fundet en vægt, en kande, kopper og selvfølgelig kaffen frem. 

Alle de nævnte ting (eller tilsvarende) kan naturligvis handles i vores webshop. Bare følg links hvis der var noget der fristede. 

 

Om Colombia HOUSE BLEND

 

Det kan lyde som navnet på et Indie rockband fra Børkop, men det er faktisk lidt mindre flippet end det. For her tager vi en af kaffehistoriens første, og ret simple, blend-teknikker i brug. 

 

Opskriften er som følger: En kaffe. Ristes på to forskellige måder (to profiler) og blandes derefter. Easy peasy. Efektivt af pommern til.  

 

I vores pose med de 44 gram til d. 3. december har vi lavet en house-blend på vores Supremo bønne fra Colombia. Den der hedder Supremo. Fast del af sortiment i en mellemlys profil (City+) men her også ristet i en mellemmørk (Full City) og så mixet sammen i en helt clean 50/50 fordeling.

 

Vi har gang i en lommeregner og kan bekræfte: Det er 22 gram City+ og 22 gram Full City.

Hvorfor hedder det HOUSE BLEND?

 

'House Blend' henviser til mindre farme der udover at dyrke kaffe - og rister lidt til gadesalg og lignende. Hvis de ønsker at give deres kaffe et nyt udtryk og lidt spræl er House Blend oplagt.

 

Det kan netop gøres ved f.eks at riste den samme kaffe mellemlys og mellemmørk - som vi har gjort - og derefter blande dem. Men det kan også være lys og mellemlys, mørk og meget mørk. Osv. 

 

Det er med andre ord en måde hvorpå en lille farmer kan gå fra at have en kaffe kun - til at tilbyde to.

 

Lidt på samme måde som Mocha-Java opstod tilbage på de helt første sider af kaffehistorien. Her var der kaffe fra Yemen og Java. 

AEROPRESS - dagens forslag

 

Aeropress som vi har fokus på dig og som Bertil brygger på i video er jo bare et forslag.

 

House Blend vil være fremragende på filterkaffen, i Clever Dripper, Hario og stempelkanden. For dem der laver espresso er det en dejlig frisk oplevelse. Laver f.eks en ret interessant cortado. 

 

Men skulle du være nysgerrig efter flere opskrifter så se med herunder. Der er mange kreative forslag. Meget kreative endda. 

 

Du kan også læse vores egne blog indlæg om Aeropress metoderne på risterietnews.dk

 

 


 

 

 

 

 

1. dec Uno BLONDE

 

Klar til første pose?

Har du fået julekalenderen i gave - eller læste du ikke helt detaljerne om dit køb - så vil kalenderens titel/tema, "12 Coffee-Days Of Christmas", nok hurtigt få afsløret at dette ikke er en julekalender med de klassiske 24 poser kaffe. 

I din kaffemulepose - som årets emballage er - vil du finde tolv små poser med minimum 44 gram i hver. Det antal giver dig muligheden for at brygge minimum to kopper pr pose. 

 

Første pose er Uno BLONDE. 

Sammen med antallet af bare tolv poser er det et twist af traditioner. Det ved vi godt. Men læs med og lad os forklare lidt. 

Vi har startet vores julekalender med en pose Uno så længe vi kan huske tilbage. Det er oplagt både fordi Uno betyder Et og fordi at Uno er den kaffe vi i Risteriet er mest kendt for. Det er vores absolut mest solgte kaffe. Det er den vi bruger i vores kaffebar på Halmtorvet og det er en enormt alsidig blend. 

Den Uno som er kendt og fast blend i manges espressokværn er ristet i en Full City. Det er den mellemmørke profil. 

Men den pose du har i dag - 1. december - er ristet mellemlyst og derfor kalder vi den Uno BLONDE. 

 

Uno BLONDE-profilen åbner en ny oplevelse og en noget bredere smagsprofil ifht den klassiske Uno.  For dem der er nye til Risteriet, kan det være en fin forsmag på, hvad der venter.

Om man brygger den ene eller den anden metode, vil denne start på årets julekalender byde på en ret balanceret oplevelse. Den lyse mellemristning giver godt nok en relativ friskhed, men den kommer fra en mellem syrlighed der giver en behersket fylde og sødme. Roligt afrundet i en rar semi-karamel-tonet eftersmag.

Så er vi igang.

 

Husk at holde øje med Risteriets sociale platforme for mere info, tips, tricks, inspiration og så videre. Du har som sagt 44 gram at gøre godt med, så der er mulighed for at prøve at brygge på lidt forskellige måder. 

Op af dagen vil vi lave en brygning og få lagt lidt video op på Instagram og Facebook. So stay tuned. Du er også MEGET velkommen til at dele. Bare tag os - så ser vi med. 

 

Julemåneden - og julekalenderen - er i gang. Det er spændende. Tak for din interesse. Mere følger!