Adventskalenderens bonus og sidste kaffe: Miscela Uno

Miscela Uno er en espressoblanding – ren arabica og ren Risteriet. Uno er den første blanding, vi lavede i tidernes morgen og derfor det korte men præcise navn.

Den har fra start været vores mest populære kaffe. Det er ligeledes denne blend, vi bruger på espressomaskinen i vores cafe på Vesterbro. Så har du været forbi der og fået en kop, er der stor sandsynlighed for, at det er denne, du har smagt. 

RisteTIPS

I den profil vi sælger Uno står man med en mellemmørk omgang espresso bønner. Ønsker man den tungere/kraftigere og den turbo der kommer på alle toner, skal man riste den mørkere. Det gør den mere sårbar og smagsoplevelsen mindre stabil. Rister man så mørkt at der kommer olie ud på bønnernes overflade allerede indenfor de første 1-2 dage bør man ikke riste mere end man kan bruge indenfor en lille uge.

Rister man lysere end vi gør og før 2. knæk, åbner man op for bedre udfoldelse for syrligheden og i en Uno blanding kan det giver en interessant lys-nød oplevelse. Hele smagsprofilen bliver breddere, men også mindre kraftig da man slipper lidt af koncentrationen fra en ristning der lige stifter bekendtskab med 2. knæk.  

Som med så meget andet: det er meget smag og behag. Men ønsker man at ramme en Uno som vi rister den, så sigt efter den spæde start på 2. knæk. Det er her vi rister til.
 

 

4. søndag i advent: Honduras Bendicion (ØKO)

Det meste af 2022 har vi haft denne fremragende kaffe fra mellemamerika i sortiment. Vi er ved at være på de sidste poser og fra det nye år har vi en afløser klar. Den vil også være god, absolut, men det er nu du skal nyde Bendicion. Og er du vild med den - så shop lige løs i webshoppen inden den forsvinder. Find den her!

RisteTIPS

I den mellemlyse (city +) får de friske toner mere plads og mere livlighed dukker op. Syrligheden træder mere frem naturligvis og giver pift af hasselnød/karamel.

Ønsker man den skal være tung - i hvert fald fyldigere - er det tilbage til Full City ristningen der også giver fin sødme og balancen holdes fint.

Får at gøre den krafig skal den op i en Full City+ profil. Det er en balancegang og pas på med 2. knæk. Ikke dybt ind i det før du køler (og gerne køler hurtigt)

 

3. søndag i advent: Indonesien Java

Kaffe fra Indonesiens legendariske kaffe-ø Java. Faktisk er vi mere præcist i vestjava - West Java - hvor vi finder Pengalengan Mountain. På skråningerne her dyrkes der klassisk Java kaffe.

RisteTIPS

Vi rister også denne mellemmørkt. Det er en kaffe der optræder i vores "Limited Edition Roasts" sortiment. Det er en bønne vi bruger meget i blends, men den kan også enormt meget på egen hånd. 

Rister du den lys vil du opleve en meget særlig syrlighed der typisk får sort-te noter frem i mix med med det som kan kaldes typisk asiatiske krydderier; lakrids og peber. I de mørkere varianter - som Full City - udvikler kraftige mørke gløde sig. Mere dominerende krydderitoner og næsten fornemmelse af røgen fra risten helt ned i koppen når du når de mørkeste riste som Full City+ og fremefter. 

God fornøjelse

 

2. søndag i advent: Brasilien Aracacu

Kommunen Três Pontas i Sul de Minas er udråbt som den største producent af kaffe i Brasilien. Det siger ikke så lidt. Den har også over 50 millioner kaffetræer, og dens bølgende topografi falder i overgangszonen mellem Atlantica-skoven og Cerrado Biome. 

Selve farmen hvorfra Aracacu kommer har været i Chaves de Brito-familien i tre generationer og drives nu af Carmen Lucia, mere almindeligt kaldet Ucha, som også leder Brazil Specialty Coffee Association. Kvalitet er også i højsædet, og opmærksomhed på detaljer er utrættelig. Ucha har brugt en del af sin tid på at samle sorter og har sin egen kaffebotaniske have dedikeret til at bevare eksemplarer af disse.

RisteTIPS

Vi rister den selv mellemmørkt. Den er en fyldig kaffe og balancen skal lige findes mellem at den er netop Tung/fyldig og så kraftig/stærk. Det er vores erfaring at den har sine bedste kvaliteter her - så det er værd at arbejde med at finde en opskrift til netop dette "sweet spot".

I lys ristning opstår der mere rum til karamel og nød, de klassiske brasilianske noter. De er fine og lidt flygtige. Man skal lige smage sig frem til hvor lyst man vil gå. En Aracacu som lys profil vil være et super sted for mange nye "lys kaffe" drikkere at starte. Syrligheden er nemlig afrundet og rar, næsten blød.  

Det bliver lidt nørdet, men er du til det .. så tjek denne artikel ud for avanceret Brazil-snak

https://www.cropster.com/learn/article/roasting-origins-6-roasters-on-how-to-roast-a-brazilian-coffee-with-curves/

God fornøjelse

 

1. søndag i advent: Etiopien SIDAMO

Det er tid at starte på den første kaffe. Vi har sat nålen ned i kaffens moderland Etiopien. 

Her er vi taget til Sidamo regionen og finder en flot vasket kaffe kendt for fine fylde med søde komplekse smagsindtryk. En kaffeoplevelse pakket ind i unik syrlighed, floral aroma og lys frisk eftersmag. God balance og tydelige bær-noter og citrus-tone et stort følge af kaffefans. Der er nok at lege med for hjemmeristeren - om du går lyst, mellem eller mørkt med din profil. 

RisteTIPS

I en lys udgave vil Sidamo være frisk i syrligheden og den bringer lidt frisk skovjord med sig (ja, det lyder spøjst, we know) og en ret lys nødde tone. Der er en livlig sødme. Blårbærfrugt tonen er især tydelig. Den får mere moden fornemmelse - og i det hele taget vil sødmen bliver blødere og mere cremet i mellemristning. Der kommer tyngde i chokolade i mørk rist og frugtet bliver mere "fed".

SÅDAN gør vi

Risteprofil
Vi rister selv vores Sidamo til City som er en lys rist.
(læs mere om vores risteprofiler her)

Bryggeguide
Smuk og næsten lidt blød i pour-over, klassisk aroma og godt liv i kaffemaskine og et .. meget .. spændende skud som espresso. 
(se vores fulde kaffeguide her)

Om ETIOPIEN

Det er i tiden ånd med lys afrikansk kaffe. Og det er der en grund til. Der er så mange nuancer at trække ud af en godt ristet lys bønne som Sidamo her. 

Vi er 2.100 meter over havets overflade. Det er et fremragende sted for netop udvikling af en meget bredtspektret kaffe. 

Det menes, at kaffe stammer fra Sidamo-regionen i Etiopien, hvor arabica-træet først voksede. Faktisk er verdens arabica-planter alle efterkommere af de tidlige etiopiske træer. 

I dag er kaffe Etiopiens største eksportvare, og det er en stor del af den etiopiske kultur. 

Denne Sidamo er vasket kaffe. Også kendt som wet processed.
(læs om efterbehandlingsmetoder her)

God fornøjelse