What's in the box?!

22. DECEMBER OG VI HAR SIDSTE NEDSLAG PÅ RUNDTUREN EFTER GODE JULEBØNNER

 

 

Jul på Papua Ny Guinea hedder Krismas. 
Hvilket jo er meget fint. Det er lidt som i Norge hvor man staver lidt som man siger det. 
Nemt og ligetil. 

 

Men nemt og ligetil er Enorga bønnerne ikke. Der er i hvert fald nok en del andre superlativer man kunne komme på før de to. Som eksempelvis fantastiske og frugtede. Søde og Bløde. 

 

Alt efter hvad man jo selv smager og selvfølgelig også hvordan man vælger at brygge de her bønner fra landet placeret der midt i Oceanien og som udgør den østlige del af øen Ny Guinea. Papua Ny Guinea  - eller PNG som vi jo forkorter til - grænser mod vest til Indonesien og ligger nord for Australien. Solide kaffenaboer. Men PNG er helt sin egen kaffeoplevelse. Skulle man sammenligne så er det ofte Jamaica der sammenlignes med! Hvilket jo er noget af en melding. Det handler dels om smagen selvfølgelig og dels om at kaffen i sin tid blev plantet der første gang med frø/bær fra Jamaica. Hvilket jo hænger meget godt sammen. 

 

Vi skal i de kommende dage brygge lidt PNG Enorga og vil få lagt lidt op til jer her og på FB. Men det er jo den absolutte slutspurt mod højtiden og bliver det ikke til lige så mange uploads som med de tre andre kaffer fra julekalenderen, så har vi tiltro at I selv brygger løs derude. Metoder, traditioner og ideer er der nok af. 

 

Men vi skal nok finde på lidt, og så kommer det op. So stay tuned. Merry Christmas. 

 

 

 

Kaffebønnerne der fylder tredje pose i den 4-delte julekalender ud er fra Etiopien. Det der i kaffens verdens er kendt som moderlandet. Deraf navnet: Motherland. 

 

De bønner som vi har valgt er de højt anerkendte Yirgacheffe. Vi afviger lidt fra den mellemmørke stil som ellers kendetegner kafferne i årets kalender - og skruer ned på en lidt lysere City ++ profil. 

 

Stadig fantastisk som espresso og i fuldautomatiske maskiner. Men også eminent i udfoldelse ved mere forsigtig brygning på manuel filter/pour-over, AeroPress og i stempelkanden. Mindre tung i udtryk end både den første og nok især den anden pose fra kalenderen, men stadig stor og fyldig smag. Der er nemlig godt med power i de her Motherland-bønner. 

 

Vi giver det et skud med stempelkanden. Kig med her og læs mere under video bagefter:

 

 

Etiopien - moderlandet - laver fantastisk meget fremragende kaffe. Især Yirgacheffe distrektet er blevet en legende i sig selv. Smag med og bliv sendt på en sensorisk rejse op i bjergene i det centrale sydlige Etiopien hvorfra den fine florale syrlighed stammer og når den folder sig ud i din kaffe vil du fornemme frugtede noter, citrus, lemon, sødme og te-agtig kompleksitet. 

 

Der er en grund til at Yirgacheffe i kaffens verdens er et højt respekteret valg. Det med at kalde det legende .. er jo oplagt når nu den også stammer fra samme muld som gederne tilbage i det 9. århundrede gik rundt og græssede på, og ifølge mokkaens myte nummer uno (..) satte hele kaffens historie igang. 

 

 

 

 

 

På mørk og regnfuld søndag morgen vågner vi op til en kalender der fortæller os det er 8. december. Det burde være tiden for lidt hvid julesne og fine fnug der falder fra himlen. Men det lader vente på sig. 

 

Heldigvis er det tiden til at lukke julekalenderen op igen. Årets udgave er lavet i adventstraditionen og fyldt med fire poser - og nu er det blevet tid at dykke ned og finde pose nummer to. Der må åbnes, duftes og brygges. For det er tid at smage julekaffen. Det er nemlig den der er andet nedslag på den lille rundtur med Risteriet denne december. 

 

Julekaffen - som også er SÆSONKAFFE i Risteriet de her dage - er en blend bestående af en solid varm del Colombia tilsat et drys af Peru. Begge bønner er økologiske og ristet sammen i en Full City profil. Så der er igen rig mulighed for at brygge på alle bryggemetoder der kan hives ud af skabene. Måske du har en stempelkande derinde et sted, eller en old-school kolbe? 

 

Som vi fik gjort et par gange i ugen der er gået - vil vi brygge et par gange ude i produktionen i Rødovre. Anders får æren af at gøre det vigige arbejde med formaling, mængde, tid, temperatur og sniksnak, mens lagerforvalteren vil filme løs. Forhåbentlig kommer der et par gode forslag ud af det.  

 

Men for nu er det op til dig derhjemme. Du ved hvad du har at brygge på. Du har vand. Du har kaffen. Sæt igang. Og god søndag!

 


 

 

 

 


 

Julen er her og vi starter en lille rejse rundt til fire udvalgte kaffedestinationer. Første stop er 1. december og vi skal åbne op for Frelseren. Håber alle er med og klar

 

El Salvador Finca Andalucia
ØKOLOGISK | RAINFOREST ALLIANCE

 

Som perler på en snor. Det er sådan mellemamerika ofte er anerkendt i kaffekredse. Det er lidt et paradis for dem der søger magiske bønner. En af perlerne er El Salvador. 

 

Med Guatemala mod nord, Honduras mod øst og Nicaragua mod syd - så er lille tætpakkede El Salvador dækket godt ind. Det er faktisk det tættest befolkede land i Mellemamerika med godt 6.500.000 indbyggere, der bor på et areal på ca. 21.000 km². Her er omkring 19.000 kaffeproducenter - og som traditionen tro er langt de fleste små farme med mindre en 5 hektar.

 

Kendetegn for landets kaffe er den afrundede syrlighed og tiltalende intensitet. I virkeligheden kunne vi nok ikke vælge et meget bedre startpunkt på rundrejsen. Dette er en all round fremragende og populær kaffe. Den stikker ikke af og den skræmmer ikke væk. Den behager. 

 

Finca Andalucia - i denne Full City profil som vi har givet den - starter med super lækker aroma der forkæler næsen og sætter forventningerne op.

 

Smagsprofil fra cupping; dejlig mild friskhed med sød frugt note der (alt efter bryggemetode og mængder af mælk tilsat) udvikler sig til en fin cremet mælkeshokolade fornemmelse. Stadig små spændende stik af bær og i eftersmagen kan en lille honning tone dukke op. 

 

 

Vores smagsprofil er naturligvis gengivet i overskrifter og sat sammen til en lille præsentation. Det er en meget kompleks kaffe - som alle kafferne vi arbejder med på det her niveau er. Kvaliteten er stor og vi har udviklet bønnerne i vores ristning som vi synes de ville have bedst af.

 

Nu er det op til dig - hjemme i dit kaffekøkken at se hvilken smag du kan få ud af posen over de kommende dage. Måske får du en kop der smager så du genkender vores cupping resultat. Måske du får en mildere eller mørkere version. 

 

Det som vi føler os ret sikre på er - om du brygger moderne pour-over eller klassisk filterkaffe, espresso eller aropress, stempelkande eller noget super fuldautomatisk - så bør du brygge dig en fremragende kop kaffe 1. søndag i advent. Og dagene der følger - for med 250 gram er der til flere forsøg over de kommende dage.  

 

Naturligvis brygger vi også løs. Som det kan ses herunder er vi ret glade for Frelseren på AeroPress og som espresso. Det minder om ren Brasilien (Morro) eller Honduras naturligvis. Så er du til dem - bør dette være noget for dig.

 

 

 

Naturligvis brygger vi mere de kommende dage. Så hold øje her eller på Fb hvor vi naturligvis også får lagt noget op. 

 

Om en uge når vi når 2. søndag i advent, ryger dette indlæg om Frelseren et afsnit ned på denne side og gør plads til, at vi fortæller om hvilke bønner der findes i andet nedslag. 

 

Men indtil da; så drikker vi bønnerne fra El Salvador: Frelseren. Enjoy.