Espressomaskiner

Espressomaskinens opbygning: forskellen på single boiler, dual boiler og HX

Typer af espressomaskiner:

Vi tager her udgangspunkt i espressomaskiner fra ECM.

Espressomaskiner falder typisk i tre kategorier alt efter hvilken teknologi de anvender. Måden espressomaskinens er bygget på er her af ret stor betydning for hvordan den performer, hvad den er god til, og om den matcher ens behov. Så hvis du overvejer at anskaffe dig en espressomaskine er det nu du skal følge ekstra godt med. 


De tre hovedgrupper inden for espressomaskiner er single boiler, varmeveksler (HX) og dual boiler; disse betegnelser er vigtige at være opmærksom på, for de giver en kraftig indikator om hvad den pågældende espressomaskine er god til, og hvad den er knap så god til.

Single boiler:

For dig der mest er til espresso og sjældent steamer mælk

Lad os starte med single boiler espressomaskin; som navnet antyder er disse bygget op omkring en enkelt kedel, hvilket vil sige at de henter vand både til brygning og steaming fra den samme kedel. En single boiler vil ofte være i en billigere prisklasse end de to andre typer da de er mere simple i deres opbygning - bemærk her at simpelt ikke er det samme som dårligt, det er alt sammen et spørgsmål om behov og preference. 

 

Hvordan virker en single boiler

Princippet bag en single boiler espressomaskine er at bryggevandet og dampen bliver opvarmet og transporteret i samme kredsløb. Dette betyder at maskinen er rigtig god til at brygge espresso - bagsiden af medaljen er tilgengæld at du ikke kan brygge espresso og steame mælk samtidig, da det foregår ved forskellige temperature. Når du har brygget din espresso er du derfor nød til at vente på at tempereaturen i kedlen stiger igen før du kan steame din mælk. Dette gør at denne type maskine er ideel til espressodrikkeren der ikke så ofte steamer mælk; omvendt vil en der holder meget af kaffedrikke med mælk hurtigt kunne irritere sig over at det hele går lidt langsommere.

 

Fordele ved en single boiler:   

 • De er ideelle for den der sætter pris på den perfekte espresso


Ulemper ved en singleboiler:    

 • Du kan ikke både steame mælk og lave espresso samtidig, hvilket kan være en kilde til irritation hvis man ofte laver espresso med mælk. 
 • Kan ikke tilsluttes direkte til vand

 

Vi forhandler følgende singleboiler maskiner

HX - en espressomaskine med varmeveksler

For hjemmebaristaen der ofte steamer mælk.

Dette bringer os videre til HX maskinerne. Ligesom ved single boilerne, er disse espressomaskiner bygget op omkring en enkelt kedel, forskellen er her at de samtidig benytter sig af en varmeveksler, hvilket gør det muligt at havde to sepererate vandsystemer i en enkelt kedel.

 

Hvordan virker en HX maskine

Man kan sige at hvor single boiler maskinernes store udfordring er at kaffebrygning og mælke steaming foregår ved to forskellige temperaturer, så kompensere HX maskinen for dette ved at trække vandet til steaming direkte fra kedlen, mens vandet til kaffebrygning først bliver sendt igennem en varmeveksler.

 

Den største fordel her frem for en single boiler, er altså at du både kan brygge espresso og steame mælk samtidig. 

 

Fordele ved en HX espressomaskine    

 • Mulighed for at brygge espresso og steame mælk samtidig    
 • Større kontrol over temperaturen   
 • Flere af vores HX maskiner er også udstyret med lydsvag rotationspumpe
 • Flere af vores HX maskiner har mulighed for direkte tilslutning til vand

Vi forhandler følgende HX maskiner

DB - Dualboiler

For den kræsne hjemmebarista der vil have det hele
En dual boiler espressomaskine er ret stort skridt op fra en HX eller en single boiler, de bliver oftest brugt i café sammenhænge, men er også en stor favorit blandt kaffenørder. Nøgleordet for dual boilermaskinerne er her "fleksibilitet" - for en dual boiler kan det hele. 

 

Hvordan virker en dual boiler

Som navnet hentyder, består en dual boiler af to separate kedler, en til espressobrygning og en til steaming. Ved at går skridtet videre og separere de to kedler helt fra hinanden, får man en række fordele frem for de to andre typer. Ligesom med en HX er det her muligt både at brygge espresso og steame samtidig, derudover har du også mulighed for at justere kedeltemperaturene for kaffebrygning og steaming uafhængigt af hinanden - hvilket giver plads til at man rigtig kan nørde, f.eks. hvis der skal leges med mikroskum.

 

Derudover har du selvfølgelig også muligheden for ligefrem at slukke helt for dampkedlen hvis du ved du ikke skal steame.

 

Dualboileren har selvfølgelig også sine svagheder. Men de kommer først og fremmest til udtryk i form af størrelsen og prisen, men går man virkelig op i espresso så er det også dual boileren der giver dig største frihed til at lege med kaffens udtryk.

 

Fordele ved en dual boiler:

 • Meget fleksibel   
 • Mulighed for både at brygge og steame på en gang
 • PiD giver mulighed for præcis temperaturstyring  
 • Individuel temperatur styring på de to kedler
 • Mulighed for at slukke helt for dampkedlen
      

Ulemper ved en dual boiler

 • Stor maskine
 • Højere prisklasse en de andre

 

Vi forhandler følgendedual boiler maskiner