Herlige honey-processed kaffe fra Honduras som du selv kan bestemme risteprofilen på
Smagsprofil
En kaffe som denne er oplagt til lette ristninger. Brombær, honning og søde noter, der dukker en masse spændende smage op alane pga efterbehandlings teknikken. Kan også ristes i mellemprofiler med god succes og give en god fyldig medium - stadig flot syrlig kaffe - med frugtagtig duft, noter af fersken og jordbær.
Den efterlader en vidunderlig cremet, lang og kompleks eftersmag. Jo lysere ristet jo mere energisk fremstår den - også i god tid efterfølgende.
Honey processed .. kort fortalt
Denne Honduras honey-process vil kunne give dig et helt nyt perspektiv på efterhandlingsprocesser og den store forskel i dem. Det er noget helt andet ned vaskede - som vi har mest af og som vores standard Honduras kaffe også kommer fra.
Guara er ikke behandlet med honning som man måske kunne forledes til at tro når man hører navnet – eller endda smager på den. Men tanken er nærliggende for hvis processen er blevet udført korrekt, og man ikke skruer risteprofilen helt op til de mørkere riste, kan kaffen faktisk smage som om den er tilsat sukker eller honning.
Honey processen minder på mange måder om Pulped Natural kaffe. Den mange kender fra brasilianske bønner. Også i Risteriets samba-sortiment.
Da Pulped Natural teknikken med tiden blev udbredt fra Brasilien til mellemamerika og andre områder, blev den her kendt som Honey processed kaffe og tilpasset til regionen. Derfor kan derfor godt være svært at kende forskel på Honey Processed og Pulped Natural kaffe.
Ligesom ved Pulped Natural processen bliver kaffebærets yderste skal og frugtkødet fjernet, så det kun er den klistrede hinde (mucilage) der omgiver kaffebønnen der er tilbage. Honey Processed kaffe adskiller sig her fra Pulped Natural ved at kaffebønnerne bliver tørret langsommere og i et mere fugtigt miljø. Det gør dem mere aromatiske.
Navnet på Honey Process kommer dels fra det faktum at den sukkerholdige hinde bliver meget klistret undervejs i processen, og det er denne effekt der har givet metoden sit søde navn. Men som vi også startede med at skrive – så giver det også rent smagsmæssigt mening.
Risteguide til valg af risteprofil
Jo mørkere en ristning jo mere kommer der fornemmelse for røg i din kop. Det kan give et ret godt samspil med den intensitet som både en FC og en FC+ frembringer med deres mørkere profiler. Frugterne bliver tunge og søde - næsten lidt fede.
De lysere riste vil give en friskhed og her er mere fokus på den store fugtighed i bønnerne. Syrligheden breder bestemt smagsprofilen ud men uden at være stikkende. Det er friskheden i frugttonerne der vil træde frem og gøre din kop livlig. I C mest men også en C+ holder godt forbindelse til et livligt friskt udtryk.
Læs mere om vores risteprofiler her.
Guidelines og inspiration til valg af risteprofil
City
Den lyse ristning
Dette er stadig den mest moderne risteprofil. Men ikke nødvendigvis den mest populære. Det er dog spændende at forsøge sig med, og det er her man kan smage mest muligt at en kaffe. Både det gode og det mindre gode. Det er her den er mest nøgen og uden filter. Den mest friske version muligt. Bønnernes syrlighed er høj og smagspaletten er bred. Lettere kop. God livlighed i frugttoner og sødme.
City +
Mellemlys rist
Her har du både den helt lyse ristnings energi men også en indledende fornemmelse af mere klassiske form og fylde der dukker op fra mellemristen som er næste step op. Dette er en risteprofil, hvor mange kan være med og have stor fornøjelse af at udforske en kaffes profil. En City + har mere 'form og fylde'. Syrligheden afrundes eller går et niveau ned og gør plads til en tydeligere fokus på dybden. Frugt og sødme er ofte mere balanceret.
City ++
Mellemrist
Den meget populære ristning der byder ind med det bedste af to verdener. Det er tit omtalt som The Sweet Spot. Her er det så "bredt" som det kan være. Et godt sted at udforske fra.
Full City
Den mellemmørk rist
Klassisk risteprofil for mange multifunktions kaffer. Lige meget hvilken kaffebrygger du trækker ud af skabet og støver af - vil en Full City gøre god figur. Med og uden mælk. Syrligheden vil ofte starte smagsindtrykket men gør hurtigt plads til en ret klar fylde der enten kan have en mere fed frugt fornemmelse eller de søde bløde noter. Eftersmagen er mørk og lang. Trods den mørkere ristning, hvor udtrykket begynder at blive intens er der en fin balance. Det er et spørgsmål om kvaliteten og den lover vi er på plads.
Full City +
En mørk ristning
Det er det tætteste vi kan komme på den klassiske italienske tradition og kultur - og på samme tid være nutidige. Det duer simpelthen ikke at riste sort og brændt. Men en Full City + med godt greb i en kvalitetsmæssig produktion, det tilbyder vi gerne, for der er mange gode egenskaber at få frem ved denne mørke ristning. Det bliver mørkt og kraftigt, men det holder som sagt balancen og selvom syrligheden vil være meget beskeden vinder der en interessant mørk tone frem der kan give både chokolade, kakao, røg og bid .. alt efter hvilken kaffe det er, og hvordan den brygges.