Kenya – et navn der runger i kaffeverdenen
Kaffebønner fra Mount Kenya
Smagsprofil
Vi rister den selv i en City profil. Så lyst som vi normalt går. Det giver på fantastisk vis stadig en dyb og intens fylde i munden med let blomsteragtig aroma. Frugtig blåbær tone med mild eftersmag der godt kan tørre lidt hen og minde om sort te.
Ristetips
Prøv også en mellemristet udgave. Her udforskes dens mere runde udgave - altså hvis du tør riste de her kaffebønner fra Mount Kenya andet end den lyse profil. Der er næsten gået verdensmesterskaber i hvor lyst man kan riste AA bønner..
Men derhjemme kan du gøre lige præcis hvad du selv ønsker.
Og du kan naturligvis også riste Kenya mørk. Yes you can. Gå måske først i mørkere mellemrist og start jagten på super solmodne solbær noter og balancepunktet der gør chokoladesmagen bliver kakao og .. ja, stop før det bliver for mørt og bittert. Det er der ingen grund til trods alt :)
God ristning.
Læs mere om vores risteprofiler her.
Kenya – et navn der runger i kaffeverdenen
En hurtig rundspørge i kaffenørdede kredse vil med alt sandsynlighed afsløre, at Kenya er et meget elsket kaffeland. Mange vil endda gå så langt og sige, at Kenya producerer verdens bedste kaffebønner. Det er selvfølgelig umuligt at konkludere noget på et helt lands kvalitet. En god kaffe fra det ”dårligt” land vil altid kunne konkurrere med det dårligste fra et ”godt” land, men der synes alligevel at være en konsensus om at Kenya rimer på kvalitet.
Men hvad skyldes denne konstante høje kvalitet? Der er mange trin fra jord til kop og de har alle en væsentlig betydning for slutproduktet. Fælles for de Kenyanske kaffer, og dermed også vores Estate AA, er, at de dyrkes i næringsrig vulkan- og bjergjord med den rette mængde sol, regn og højdemeter. Klimaet i denne del af verden passer bare godt til kaffeproduktion – kigger man bare lidt nordpå, finder man nemlig den anden afrikanske kaffegigant, Etiopien.
Det næste afgørende trin i processen finder sted efter kaffebærrene er modnede på planten. I Kenya er de små kaffefarme i de fleste tilfælde del af et kooperativ af farme. Det vil sige at processen efter plukning er samlet et sted, med professionalisme og godt håndværk til følge. De kenyanske kaffebær bliver sorteret omhyggeligt, så kun de mest modne bær får lov til at nå møllen, hvor bærrene behandles i en såkaldt våd proces. Det betyder, at man ved hjælp af vand vasker det omkringliggende frugtkød af bønnen inden de tørres. Efter vask og tørring kommer vi så til klassificeringen…
AA – et synonym for kvalitet
For i Kenya mener man, ligesom i Colombia og nogle andre lande i øvrigt, at størrelse er lig med kvalitet. Her tales der selvfølgelig om størrelsen på bønnerne (!) De grønne bønner sies fra i en række størrelser hvoraf de største bønner får AA-mærkatet, og selvom det kan klinge lidt hult, så er der faktisk en god del evidens for at bønnens størrelse skulle have positiv effekt for det endelige resultat. Sådan har man altså valgt at skille god fra dårlig i Kenya. I Colombia hedder det Supremo og Excelso, som vi jo også har i sortiment hos Risteriet – i Kenya hedder det AA, AB, C, PB og så videre. Så prøv noget af det største fra en af kaffegiganterne med vores Kenya Estate AA!
Efterbehandling
Efter at kaffebærene bliver høstet skal de igennem en efterhøstbehandling før de bliver til "kaffebønner", du kan læse mere om de forskellige efterhøstbehandlinger og deres betydning for kaffens smag her.
Dette er en vasket kaffe.
Disclaimer: Billedet er et standard foto af rå kaffebønner og ikke nødvendigvis den konkrete bønne der sendes.
Hvad kan vi byde på? | grønne / rå bønner |
Bønnesort | Arabica |
Efterbehandling | Washed |
Højde | 1750-2000 m.o.h |
Smagsnoter & smagsoplevelse | Citrus, Floral, Frisk Syrlighed, Frugt, Mørk chokolade, Ren (clean), Sødmefuldt |
Hvor kan du lide kaffe fra? | afrika |