•  NYRISTET KAFFE  FRA EGET RISTERINYRISTET KAFFE FRA EGET RISTERI
  •  KAFFEBAR  PÅ VESTERBROKAFFEBAR PÅ VESTERBRO
  •  FRI FRAGT  PÅ KØB OVER 395,-FRI FRAGT PÅ KØB OVER 395,-
basket
LUK

Kig på vægten

Oprettet d. under Kaffeudstyr, Kaffeviden, Tips & Tricks, Årstider, Vægt

Kig på vægten

Kig på vægten
Det er december, og du må godt - faktisk bør du nok - kigge lidt på vægten. Bare for at stå skarpest frem mod julens mange sammenkomster.

Og her snakker vi selvfølgelig om din kaffebrygning og om, hvordan du laver den bedst mulige kaffe til dine gæster. Ja, hvad skulle vi jo ellers snakke om her?

Du får meget ud af at veje din kaffe. Om du brygger stempelkande, espresso eller filterkaffe. Eller en af de mange andre muligheder for brygning der har lagt sig imellem de klassiske kaffemetoder. Det bruger vi et par lilnier om her.

Måske imens du sidder derhjemme og nyder en kop ’Rosa 68’ fra kaffekalenderens første pose.

Der vil efterfølgende komme flere tips, tricks og huskeråd til din kaffebrygning. Af de simple, men vigtige. 

Temaet er konsistens. Kunsten at kunne gentage og være præcis - og hvordan det at veje kaffen kan gøre enorm forskel. 

Det er en (nogle gange overraskende overset) kaffe-key-factor. At man bør veje sin kaffe.

Også overset af os selv. Imens vi skriver de her linier går det i hvert fald op for os, at det er noget vi nok mangler at få anbefalet tit nok, som noget man arbejder med derhjemme.

Hvorfor veje kaffe
Vægten på din kaffe er et enormt vigtigt aspekt, når du brygger kaffe, da det påvirker smagen og styrken af din brygning.

Det er ikke fordi, at du skal veje hver gang. Men lav et tjek engang imellem. Du kan jo starte nu. Find køkkenvægten frem fra skabet og tjek lige din næste brygning.  

Der findes deciderede 'kaffevægte' og det er dem vi bruger når vi vejer. Den vi har og anbefaler er en Hario Scale. Præcis, nem og alsidig. Vi bruger den til alle bryggeformer. 

Mange brygger på øjemål, og det kan være helt fint. Nogle af os får dog med alderen lidt problemer med at se helt så præcist, som man gjorde engang. Og så er det godt at have en vægt ved hånden.

Nogle ser heldigvis stadig uden problemer. Men så er det jo bare rart at blive bekræftet. 

    'De 18 gram til mit espresso skud, som jeg tror, jeg bruger. Er det i virkeligheden bare 17 gram eller måske 21?'
'Mine 30 gram til min halve kande filterkaffe. Er det i virkeligheden 40 gram?'


Og så videre.  

Hvis du vejer din kaffemængde, hjælper det dig med at opretholde konsistens i din kaffebrygning, hvilket er vigtigt for at opnå den ønskede smagsprofil. Og den smagsprofil, du jager, er jo den, hvor du selv synes, det smager bedst.  

At veje din kaffe er med andre ord, din vej til at kunne gentage dine succer og undgå dine fails. Helt simpelt. 

But wait, there is more
Et moderne twist kan være en pointe om økonomien i at veje kaffen, når du brygger. Du undgår at spilde kaffe ved at bruge mere, end du har brug for. Udover at være økonomisk fornuftigt bidrager det også til bæredygtighed. Det er jul, og det er i høj grad cool.

Men det gælder hele året, så en gave der bliver ved med at give ..

Hjælp til selvhjælp
Her kommer et par forskellige forslag til, hvor meget kaffe du kan bruge, i et par udvalgte metoder, for et godt resultat.
Men det er jo op til dig - hvilken smag og styrke du ønsker. Så nedenstående kan justeres op og ned. 

Følgende er altså forslag og ikke urokkelige kaffe-regler. Det er din kop :) 
 

 Vi har flere tips til ratio på risteriet.dk og ellers søg på nettet. Det er fyldt med gode forslag. Og mere detaljerede snakke om emnet. Nu har vi bare forsøgt at plante et lille frø pakket ind i julehjælp.

Når du har løst dine vægtproblemer .. 
Selvom vægten på kaffen er vigtig, er det også vigtigt at tage hensyn til andre faktorer som ratio (vand-til-kaffe-forhold), bryggetid, og kvaliteten af vandet, da disse også påvirker den endelige smag af kaffen. En præcis og gentagelig proces er nøglen til at opnå den bedst mulige kop kaffe.

Det kommer vi ind på senere i december. So stay tuned. 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar