Sådan brygger vi

Risteriets guide til kaffebrygning

Kaffe er en utrolig alsidig drik der let kan ændre karakter alt efter hvilken brygningsmetode man fortrækker - og selv inden for de enkelte brygningsmetoder er der stor mulighed for at variere kaffens udtryk. Nu er vi jo allesammen forskellige, og alt efter hvor man står i kaffeuniverset vil det ofte være forskellige metoder der appelere til en. 

 

Vi forsøger her at samle vores forskellige kaffeguides så de er lette at gå til for dem der søger inspiration inden for de forskellige brygningsmetoder. 

Du kan finde flere informationer på Risterietnews.dk

 

 

Filterkaffe på kaffemaskinen

Filterkaffe kan laves på mange måder, men den metode de fleste danskere er fortrolige med er nok den elektriske kaffemaskine. Kaffemaskinen er en af de de mest udbredte brygningsmetoder verden over, og har på mange måder revolutioneret tilgangen til kaffe siden den kom frem i 70'erne.  

 

 

Men hvordan er det egentlig man laver filterkaffe og hvilken dossering er bedst?

 

►Du kan læse vores guide til kaffemaskinen her.

Guide til espressobrygning

Espresso er elsket af de fleste, enten som shot eller som basis for et utal af kaffedrikke, lige fra cortado til cappuccino. Denne brygningsmetode er teknisk svær, og espressomaskinen er dyr i anskaffelse - men resultatet er det hele værd.

 

Hvis du vil have nogle tips og tricks, så har vi skrevet lidt om nogle af de basis processer der hører til espresso brygning i vores blog.

 

►Læs vore kaffeguide til espressobrygning.

 

►Du kan også se vores udvalg af tyske espressomaskiner her.

Guide til stempelkaffe

Stempelkanden er en utrolig populær lille kaffebrygger og et fast inventar i mange danske hjem og med god grund.

 

For selv om stempelkanden ikke er så trendy længere og må se sig overhalet inden om af andre mere "populære" brygningsmetoder.

Så laver den altså stadigvæk ganske glimrende kaffe.

 

►Se vores guide med opskrift her!

 

►Se vores stempelkander her.

 

 

 

 

 

Guide til Aeropress

 

Aeropressen er som med Clever Coffee Dripper lidt svær at sætte i bås. Da den låner lidt fra flere brygningsmetoder, herunder både espresso og stempelkanden.

 

Aeropressen har længe været populær blandt kaffe enthusiaster da den er utrolig let og hurtig at bruge - samtidig med at rengøringstiden er minimal.

 

 

►Du finder vores kaffeguide her!

►Mangler du en Aeropress? så se her!

 

Guide til Clever Coffee Dripper

 

 

Ligesom med Aeropressen er Clever Coffee Dripperen en hybrid mellem andre brygningsmetoder. Clever låner fra både stempelkanden og filterkaffen, idet den både lader kaffen trække og løbe igennem et filter.

 

Clever Coffee Dripper er desværre ikke specielt kendt, hvilket er en skam da det er en fiks lille sag, der brygger kaffe i høj høj kvalitet.

 

►Se vores blog med opskrift her!

►Du kan købe en Clever her.

Pour-over med Hario V60

Pour over kaffe har de seneste par år været en rasende populær brygningsmetode og Harios V60 filtre har været med til at give filterkaffen en ny renaissance. Pour over giver giver baristaen fuld kontrol over alle aspekter af kaffebrygninge.

 

Hvis du vil til bunds med pour over kan du læse vores interview med barista og kursusholder Sebastian; eller bare springe direkte til vores korte guide.

 

►Læs vore pour over interview her.

►Du kan finde vores pour over guide her.

 

Forskellige skoler indenfor kaffebrygning

Hvis vi skal snakke nærmere om kaffebrygning er vi først nød til at se på nogle af hovedteknikkerne, en grov opdeling kunne være:

Filterkaffe

Filterkaffen er en af de mest udbredte metoder verden over og den de fleste kender. Der findes manger variationer over filterkaffen, men grundlæggende består den i at du har kaffen i et filter og derefter tilsætter vand. I sin mest kendte form har vi den klassiske kaffemaskine, men tag ikke fejl, blandt kaffenørder er filterkaffe også elsket; ofte bliver kaffemaskinen her dog sat i "skammekrogen" og man kaster sig i stedet over "pour-over" kaffe, f.eks. i form af Harios v60 der giver større kontrol over processen.

Full imersion brewing

Hvor vi ved filterkaffen langsomt lader vandet løbe igennem et kaffefilter, så adskiller denne brygningsmetode sig ved at man istedet for et filter har en beholder, hvori man i nogle minutter lader kaffen trække frit i vandet. Du kender sikkert denne metode i form at stempelkande kaffe, hvor man efter endt trækketid, trykker på stemplet og sorterer kaffegrumset fra. 

Espresso

Espressobrygning er en af de mest avancerede og elskede brygningsmetoder vi har - der er ingen andre brygningsmetoder der kan få det samme frem i kaffen som ved espresso og espresso indgår som basis i mange forskellige kaffedrikke. Det der gør espresso så specielt er at kaffen bliver brygget under et meget højt tryk, hvilket trækker en række olier ud af kaffen, som man ikke får med ved andre brygningsmetoder.

Andre metoder

Derudover findes der et hav andre metoder der for de flestes tilfælde er variationer af ovenstående, eller hybrider mellem flere. I denne kategori finder vi f.eks. den populære Aeropress der låner lidt fra både full immersion og espresso, ved først at give kaffen lov til at trække lidt for derefter under tryk at presse den igennem et filter. Det er også her vi finder den lille fikse Clever Coffee Dripper der kombinere full imersion med filterkaffe, ved først at lade kaffen trække lidt for derefter at løbe igennem et filter. Det er også i denn kategori vi finder metoder som percolatoren og vacuum brygning.

 

Der er mange andre metoder vi ikke har med her, men når det kommer til kaffe så er brygningsmetoderne og holdningen til hvad der definere en god kop kaffe mange, og herfra kan vi kun opfordre dig til at tage på smagseventyr indtil du finder den metode der passer bedst til dig.