Risteriets guide til Espressobrygning
Basic hjemmebarista bullits
Som vi skrev i vores sidste indlæg, er der mange forskellige brygningsmetoder når det kommer til at lave kaffe (du kan se en oversigt over vores kaffeguides her).
Sidst slog vi et slag for den lille geniale Clever Coffee Dripper, der er både let, simpel og hurtig at anvende. Denne gang skal vi besøge den anden ende af skalaen og se lidt nærmere på nogle af de processer der knytter sig til espressobrygning.
Espressomaskinen repræsenterer på mange måder en revolution når det kommer til kaffebrygning – men det er også samtidig en meget avanceret (og dyr) maskine. Hvilket stiller nogle helt andre krav til brugeren end hovedparten af de andre brygningsmetoder.
Hos Risteriet både sælger vi espressomaskiner og udbyder kurser i hvordan man bruger dem, og vi ser det derfor som oplagt at videregive noget af den viden vi har samlet til andre kaffeglade mennesker.
Barista Tools:
Når du har investeret i en espressomaskine er der noget udstyr som er et must for at kunne tilberede en perfekt espresso. Her er listen som vi anbefaler:
- Espressokværn (Min. 50% af din espresso success kommer af en god kværn)
- Tamper til at stampe din kaffe
- Tamper måtte (skån din bordplade)
- Termometer (Få styr på din mælke temperatur og undgå risengrød)
- Knock-Box (til din kaffe puk)
- Pälle Børste (til at rense gruppehoved og rense steam tip)
- Steamkander (i den eller de størrelser der passer til dit mælkebehov)
- Backflush (Til at rense gruppehoved jævnligt, så du undgår bitter kaffe)
- Afkalkning (til Single boiler maskine)
Tjekliste til espressobrygning:
Hvad skal man være opmærksom på når det kommer til espressobrygning? Vi har lavet en tjekliste der indeholder lidt grundlæggende information om espressobrygning.
- Maskinens tryk: Skal være ca. 9 bar
- Kaffen: For bedste resultat, brug altid nyristede og friskkværnede kaffebønner.
- Dosering: 16-18 g kaffe til et dobbelt shot espresso
- Tampning: Brug et tryk på ca. 12-20 kilo. Det vigtigste her er at du kan levere det samme ensartet tryk fra gang til gang, så du får den samme smag i hvert et skud.
Er du rutineret kan du begynde at lege med hvordan variationer i trykket påvirker det endelige resultat. - Formalingsgrad: Løber kaffen for hurtigt igennem (tyk, lys, syrlig), så kværn finere. Løber kaffen for langsomt igennem (mørk, bitter, evt. drypper), kværn grovere.
Vær opmærksom på at kværnen ofte skal indstilles da faktorer som bønnernes friskhed, ristegrad af bønnerne, ændring af temperatur osv. alle kan påvirke malingsgraden.
- Gennemløbstid: En general betragtning er at det tager 25-32 sekunder til et dobbelt shot (60 ml espresso) som udgangspunkt anbefales ratio 1:2, det vil sige 2gr væske i koppen per 1gr kaffe i filteret
Tip: Er gennemløbstiden hurtigere eller langsommere, vil den mest sandsynlige fejl være formalingsgraden – at kaffen skal kværnes enten grovere eller finere.
Sådan steamer du mælk på en espressomaskine:
Når det kommer til steaming delen af espressobrygning, skal du være opmærksom på følgende:
- Mælken: Brug gerne mælk med fedtprocent på minimum 1,5 %. Vi anbefaler at man bruger cafe-mælk, da det har et højere protein indhold og giver det bedste resultat.
- Mælkekanden: Kegleformet med hældetud. Fyld mælk i til hvor tuden starter.
- Steamer-armen: Tøm for vand før brug, efter brug og husk at det er vigtigt at du tørrer mælken af lige efter brug – ellers risikerer du at din kaffe smager af risengrød næste gang du bruger maskinen.
Tjekliste til steaming af mælk:
- Tænd steameren når den er under mælkens overflade, og sænk mælkekanden til spidsen af steamerarmen er lige ved mælkens overflade, og du hører den rigtige hvislende lys.
- Når kanden har kropstemperatur, sænk da steamerarmen ned i mælken til det punkt hvor den hvislende lyd netop forsvinder – men ikke længere ned end det! Mælken skal rotere i kanden.
- Mælken steames til den er 60-65 grader varm. Har du ikke et termometer så kan du som tommelfingerregel mærke løbende på kanden og når du kun kan holde 1 sekund på kanden, før det er for varmt for hånden, sluk da steameren.
- Bank evt. de store bobler ud, der kan være i mælken, og slyng den lidt rundt i kanden for at skabe en jævn, cremet mælk.
Tjekliste til rengøring og vedligeholdelse
En espressomaskine kræver en del vedligeholdelse for at kunne levere et godt resultat og blive ved med at holde. Her kan man ikke springe uden om, det er simpelthen for ærgerligt at skulle kassere en dyr maskine som en konsekvens af manglende vedligeholdelse.
Vi vil i dette afsnit kort gennemgå procedurerne for backflush og afkalkning.
Sådan backflusher du en espressomaskine
Backflush: Skal udføres ca. hver 1-2 uge, alt efter brug. Ikke alle espressomaskiner er lavet til at blive backflushed, så husk først at undersøge hvordan det forholder sig med din maskine, inden du går igang.
- Et blindfilter sættes i portafilteret og en halv teskefuld (3-7 gram) backflushpulver hældes i blindfilteret.
- Sæt portafilteret med backflush i og tænd for kaffebryggeren. Lad maskinen køre i 3 x 10 sekunder, med et par sekunders pause imellem.
- Gentag, hvis der ligger meget kaffegrums i blindfilteret.
- Gentag uden backflushpulver for at rense maskinen
- Smid første skud efter backflush ud, så du er sikker på at alle resterne af backflush er ude af maskinen.
Afkalkning og vandkvalitet
Vi har tidligere skrevet om hvor vigtig afkalkning og vandkvalitet er for din espressomaskines velbefindende; så vil du have den lange udgave kan du læse den her.
Men lad os her blot understrege at du skal være hysterisk med dit vand!
Brug altid blødt vand i din espressomaskine. Dette kan være enten i form af kildevand på flaske, brug af Dafi-kander der afkalker vandet, eller ved kalkfiltre der sættes på maskinens vandindtag i tanken. Brug gerne flere af delene i kombination.
Sådan afkalker du en single boiler espressomaskine
Afkalkning: Efter 100-150 kopper/hver 2-4 måned, alt efter brug og vandforhold.
OBS! Denne vejledning gælder kun for en single boiler maskine, sæt dig ind i proceduren for netop din maskine, da det kan variere lidt alt efter mærke.
Fremgangsmåde ved en normal afkalkning:
- Fyld maskinens vandtank halvt op, hæld derefter et ½ brev med afkalkning ned i maskinen og lad det opløse sig.
- Tag portafilteret ud og sæt en skål under bryggehovedet.
- Kør derefter afkalkningsvandet igennem bryggehovedet og ud igennem steamerarmen, til tanken er næsten tom.
- Lad maskinen stå tændt i to minutter og sluk for derefter at trække et kvarter til 1½ time.
- Hæld derefter rent vand i tanken og kør det igennem maskinen på samme måde, så maskinen skylles ren.
- Smid det første skud ud, så er du sikker på at alle rester er ude af maskinen.
Vil du lave en større afkalkning kan du istedet bruge et helt brev til en hel tank vand og tage punkt 3 og 4 to gange i træk.
Har du en HX maskine, har vi lavet en særlig videoguide som du kan se længere nede, du kan finde alle vores vedligeholdelses videoer her.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.