Cold Brew (kold kaffe)

Klar på sommer med cold-brew-hjemme-kit!

Det hedder cold-brew, fordi kaffen, i modsætning til den almindelig metode, ikke udsættes for varme. Man bruger tiden i stedet for varmen til at udvinde kaffens olier, sukkerarter og koffein. Resultatet er ofte mere sødme og mindre syre.

Vi brygger typisk flere liter pr batch og har derfor en ratio baseret på 1 liter. Vores cold-brew opskrift hedder 80 gram kaffe til 1.000 gram vand.

Der kan være 500 gram (milliliter) vand i bøtten her. Det er så en halv liter, og hvis man vil bruge den til at brygge cold-brew i (hvilket den er super god til!), skal man så bare ramme halvdelen af vores hus-opskrift.

I stedet for 80 gram kaffe er det så 40 gram kaffe. Så har man en god lille portion, der nemt kan stå i køleskabet.

Du kan stadig tweeke din smag til både mildere og stærkere. Det gør du smartest ved at lade trækketiden gå kort eller lang. Vi bruger en trækketid på ca. 17 timer. Det smager godt og er super praktisk. Vi brygger om eftermiddagen og filtrerer om morgenen.

Formalingen, som vi bruger, er den samme som til stempelkande. Den kan man også ændre, men det er bedst med den grove stempelkande formaling.

Bruger du en bøtte som den her eller en anden beholder, kan du nemt bare mikse kaffen og vandet. Efter trækketid kan det filtreres i en almindelig kaffetragt eller te-filter.

Man kan også lave hjemme-cold-brew i en stempelkande. Bare uden at trykke stemplet/filteret ned før trækketiden er slut. Det er også en nem, smart og smagfuld metode.

Der er mange flere måder at lave cold-brew på. Der findes f.eks. forskellige specielt udviklede koldkaffe-bryggere.

Men det vigtige er ratio, formaling og trækketid. Samt naturligvis det kolde vand og kaffen. Vand? .. Ja! Der vil være forskel i smagen på at brygge med almindelig postevand og blødgjort vand (som f.eks kildevand).

Kaffen er naturligvis stadig enormt afgørende. Selvfølgelig.

Om man bruger lys, mellem eller mørk kaffe. Frugtet, røget, sød eller syrlig. Når først man har en god metode, kan man nemt lege med hvilken kaffe og det endelige udtryk/smagen, som påvirkes af, hvilken bønne du bruger.

En god anbefaling er den aktuelle SÆSONKAFFE. Den der hedder Granny. En blend af frugtede bønner fra Oceanien og nødde/toffee tonede bønner fra Mellemamerika. Det er en blend der rammer en god balance i den naturlige friskhed og fornemmelsen af de søde frugter (i en næsten tropisk tone) samt karamel og let honning noter, der bygger fin kompleksitet op. Dette skulle gerne komme til ret tydeligt udtryk i den klare/rene smag, som kendetegner en cold brew.

Andre anbefalinger er: Honduras Bendicion - den økologiske kaffe vi rister mellemlyst. Hvis du kan lide det endnu mere let og lidt syrligt i den kolde drink. Eller - hvis det er mere mørkt og tung sødme der skal smage igennem - så er det Brasilien Dona Nenem.  

Man kan lade kaffen trække ved stuetemperatur såvel som i køleskab. Efter færdig brygning anbefaler vi dog, at man sætter kaffen på køl. Så kan den holde sig fint over flere dage og en kold-kaffe nydes også bedst .. kold.

** Værd at vide: Der er en del mere koffein i en cold-brew end traditionel kaffe **

Se vores brygge video her