Brasser når det er bedst!
Dona Calado
Har du bemærket? Med sommeren 2025 har vi skiftet navn på denne brasilianske bønne. Fra Cavado til Calado.
Smagsmæssigt holder vi profilen. De to primære ændringer er at vi i stedet for et mix af flere varianter nu har en ren Bourbon Yellow, og at vi er gået en screen ned fra den store screen '18 up' til '16 up'
Dona Calado
"Calado" på spansk og portugisisk kan have flere betydninger afhængigt af konteksten. Her som det nye kaffenavn til en af vores favoritbønner betyder det stille. Som i diskret. For om det har været Dona Cavado, eller nu Dona Calado, er det ikke en bønne i vores sortiment der larmer meget. Måske den endda nogle gange kan virke .. lidt overset. I forhold til hvor meget den fylder for os i Risteriet.
Calado indgår i flere af vores egne blandinger (Miscela kafferne) og den rammer meget bredt ud for mange af vores kunder - nye som faste. Se smagsprofilen herunder. Så det er den stille kæmpe :)
Smagsprofil
Karamel, choko, nød og enormt behagelig og behersket syrlighed. Fin rund toffeetone eftersmag. Smag også appelsin, blomme, mandel og hasselnød.
Risteprofil
Ristet til Full City.
Full City er vores mest populære profil. Lige lidt mere end mellemristen og før det bliver mørkt. Det er også en super alsidig profil så om du skal lave samme kaffe på flere bryggemetoder, er Full City et godt valg (se mere herunder).
Læs mere om vores risteprofiler her.
Kaffe fra Brasilien
Verdens største kaffeproducerende land. En lille tredjedel af verdensmarkedet med små 3 millioner tons hvert år. Omkring 300.000 kaffefarme. Det er nogle vilde tal ud af Brasilien.
De seneste år har været hårde pga vind og vejr og ny præsident i The Wild West. Men kvalitet fornægter sig ikke og slev igennem de her omstændigheder kommer der fortsat enorm høj kvalitet ud fra den store kaffeland. Priserne er steget, men stadig stor smag der matcher. Fra f.eks vores fremragende Dona Calado. Smag med.
Bryggeanbefalinger
Som vi var inde på før. Det er en alsidig kaffe. Mange kunder brygger Dona Calado som filterkaffe. Lidt mørk men stadig blød og rund. Fyldt med sødme i tungere toner. Det er svært at matche for andre kaffer.
Dona Calado er også et populært valg for dem der laver klassisk stempelkande og så er flere og flere begyndt at bruge den til at lave espresso på. Det kan vi sagtens forstå - det er meget oplagt.
Alt i alt er det bare en utrolig alsidig kaffe for dem der godt kan lide det fyldigt med semi-intens glød, og stadig den runde og bløde fornemmelse som den tunge sødme giver.
Se vores fulde kaffeguide her
Mere om det store kaffeland
Brasilien er som nævnt den største kaffeproducent i verden. En del lande kæmper om de andre pladser, men der er ikke usikkerhed om hvor det meste kaffe laves. Sådan har det været ret ubestridt så længe de fleste kan huske.
Den størrelse giver enormt store muligheder og Brasiliens kaffe industri består også at producenter over et bredt spekter – mere end nogle andre kaffeproducerende lande kan matche. De store spillere og de små enkeltmandsbønder.
Det samme gælder nuance- og smagsmæssigt. Såvel som kvantitet og kvalitet. De har det hele i Brasilien og det er simpelthen umuligt at sige man kender til kaffe fra Brasilien efter man har prøvet bare en eller to slags. Eller tre for den sags skyld. For at kende til Brasilien skal man dykke godt ned i de mange forskelligheder landet byder på.
Efterbehandling
Efter at kaffebærene bliver høstet skal de igennem en efterbehandling før de bliver til "kaffebønner" der kan pakkes i sække og sendes ud i verden.
Efterbehandlingen går i korte træk ud på at de høstede kaffebær enten vil blive adskilt fra det frugtkød der omgiver dem - eller de vil beholde det om sig - og derefter tørret. Der er flere måder at gøre dette på, og den anvendte metode gør en stor forskel for karakteren og smagen af de resulterende kaffebønner.
Du kan læse mere om de forskellige efterhøstbehandlinger og deres betydning for kaffens smag her.
Dette er en Pulped Natural Sc 16 up.
Pulped natural - og variationer af denne proces - vurderes ofte til at give en mere raffineret smag end de 'naturlige' forarbejdede bønner, med mere afrundede chokolade og frugtagtige noter, og typisk en lille smule mindre syrlighed end vasket/washed kaffe.
Hvad kan vi byde på? | nyristede bønner |
Bønnesort | Arabica |
Efterbehandling | Pulped-Natural |
Højde | 1250-1500 m.o.h. |
Smagsnoter & smagsoplevelse | Appelsin, Blomme, Chokolade, Hasselnød, Karamel, Lav syre, Mandler |
Hvor kan du lide kaffe fra? | sydamerika |
Hvilken bryggemetode skal kaffen bruges til? | AeroPress, Clever, Hario, stempelkande, filterkaffe / drip , fuldautomatisk, moccakande, espresso |
Hvilken profil (styrke) er du til? | full city (mellemmørk rist) |