Hjemme-cold-brew-kit til sommeren. Bryg dejlig cold brew selv. Super nemt.
Smagsprofil
Den opskrift vi følger (læs herunder) giver en cold-brew med supergod balance i den naturlige friskhed og fornemmelsen af de søde frugter (i en næsten tropisk tone), karamel og let honning noter, der bygger fin kompleksitet op. Dette kommer ret tydeligt til udtryk i den klare/rene smag, som kendetegner en cold brew.
Ønsker du den stærkere - eller mildere - kan man prøve at fastholde ratio men lege med trækketiden.
Læs meget mere herunder. Men først lille video :)
Risteprofil
Mellemristet (City++)
Om Cold Brew
Det hedder cold-brew, fordi kaffen, i modsætning til den almindelig metode, ikke udsættes for varme. Man bruger tiden i stedet for varmen til at udvinde kaffens olier, sukkerarter og koffein. Resultatet er ofte mere sødme og mindre syre.
Ratio
Vi brygger typisk flere liter pr batch og har derfor en ratio baseret på 1 liter. Vores cold-brew opskrift hedder 80 gram kaffe til 1.000 gram vand. Der kan være 500 gram (milliliter) vand i bøtten her. Det er så en halv liter, og hvis man vil bruge den til at brygge cold-brew i (hvilket den er super god til!), skal man så bare ramme halvdelen af vores hus-opskrift.
I stedet for 80 gram kaffe er det så 40 gram kaffe. Så har man en god lille portion, der nemt kan stå i køleskabet.
Tilpasning
Du kan stadig tweeke din smag til både mildere og stærkere. Det gør du smartest ved at lade trækketiden gå kort eller lang. Vi bruger en trækketid på ca. 17 timer. Det smager godt og er super praktisk. Vi brygger om eftermiddagen og filtrerer om morgenen.
Formaling
Formalingen, som vi bruger, er den samme som til stempelkande. Den kan man også ændre, men det er bedst med den grove stempelkande formaling.
Filtrering
Bruger du en bøtte som den her eller en anden beholder, kan du nemt bare mikse kaffen og vandet. Efter trækketid kan det filtreres i en almindelig kaffetragt eller te-filter.
Man kan også lave hjemme-cold-brew i en stempelkande. Bare uden at trykke stemplet/filteret ned før trækketiden er slut. Det er også en nem, smart og smagfuld metode.
Der er mange flere måder at lave cold-brew på. Der findes f.eks. forskellige specielt udviklede koldkaffe-bryggere.
Vandet
Men det vigtige er ratio, formaling og trækketid. Samt naturligvis det kolde vand og kaffen. Vand? .. Ja! Der vil være forskel i smagen på at brygge med almindelig postevand og blødgjort vand (som f.eks kildevand).
Kaffen
Kaffen er naturligvis stadig enormt afgørende. Selvfølgelig.
Om man bruger lys, mellem eller mørk kaffe. Frugtet, røget, sød eller syrlig. Når først man har en god metode, kan man nemt lege med hvilken kaffe og det endelige udtryk/smagen, som påvirkes af, hvilken bønne du bruger.
Honduras Capucas
Vi bruger den økologiske mellemristede Honduras Las Capucas. Den rammer en god balance i den naturlige friskhed og fornemmelsen af de søde frugter (i en næsten tropisk tone) samt karamel og let honning noter, der bygger fin kompleksitet op. Dette kommer ret tydeligt til udtryk i den klare/rene smag, som kendetegner en cold brew.
Kold cold brew
Man kan lade kaffen trække ved stuetemperatur såvel som i køleskab. Efter færdig brygning anbefaler vi dog, at man sætter kaffen på køl. Så kan den holde sig fint over flere dage og en kold-kaffe nydes også bedst .. kold.
Værd at vide
Der er en del mere koffein i en cold-brew end traditionel kaffe
Du kan også købe Honduras i alm poser: 250g, 500g og 1.000g. Klik her.
Emballagen
Dette produkt lige her er ikke den sædvanelige kaffepose. Det er en særlig Cold Brew hjemme-brygnings-kit-dåse. Der er 240 gram kaffe.
Det er anden gang vi pakker kaffe i lille plastdåse. Først introduceret med sommeren SÆSONKAFFE.
Begge dåser er også en oplagt præsentation af det nye "Risteriet Refill" koncept. Læs i afsnit herunder.
Risteriet Refill
Genopfyldes den med kaffe i Risteriet tilbyder vi lidt rabat på købet. En mulighed du også har med andre dåser, bøtter, poser, o.lign som du selv medbringer.
Noget som derfor kun kan tilbydes fra cafeen på Helgolandsgade (kbh V) og butikken på fabrikken (Glostrup). Læs mere om Risteriet Refill her.
.png)